GR
COBAL : Common Business Oriented Language ticari uygulamaya ynelik ortak dildir.
Cobol 1959 senesinde Amerika Birleik Devletleri hkmetinin de ibirlii ile o zamann bilgisayar reticileri ve kullanclar tarafndan tretildi. ngilizce'ye Benzer.
1960 senesinde CODASYL tarafndan gelitirilerek COBOL 60 ad altnda piyasaya kt. O zamandan bu zamana birok COBOL trleri oluturuldu.COBOL 68,COBOL 74 (Ansi COBOL) vs. Bu gn micro bilgisayarlar iin yaplm birok COBOL trleri mevcuttur. Level II COBOL, Microsoft COBOL (MS-COBOL) vs. Bizim burda ileyeceimiz ise MS-COBOL dur. MS-COBOL'de neler yapabiliriz, sorusuna ise ksaca yle cevap verebiliriz, rnegin Muhasebe,Personel,Stok,Emlak ve akla gelen her trl ticari program yazmak mmkndr. MS-DOS program olduundan insanlarmz Windows tabanl programlar tercih etmeye baladlarsada COBOL hala salamln korumaktadr. nternet zerinde inanyorumki trke kaynak yok gibi ben aradm ama bulamadm. Bir ilke imza atmak benim amdan memnun edici bir olaydr. ngilizcemin olmay ve ilkokul mezunu olmam beni bu konuda fazla zorlamad nemli olan istemek ve bağarmak